Jdi na obsah Jdi na menu
 


1.kolo: ŠK HUSTOPEČE B – ŠK VESELÍ NAD MORAVOU B 1 – 7

16. 10. 2023

A je to tady. Dlouhé čekání na mistrovské zápasy skončilo v neděli  15.10.2023. Do akce se, jako první, zapojila rezerva našeho Á družstva. Soupeřem byly Hustopeče B. Úspěšný kapitán minulé sezóny Jan Píštěk, přivezl do Hustopečí silnou sestavu, která byla nad síly domácích. Více od účastníka zápasu Jana Skalky.

ŠK Hustopeče "B"

 

ŠK Veselí nad Mor. "B"

Kunc Petr Z

1811

0

-

1

1953

Skalka Jan V Z

Jurák Stanislav Z

1637

0

-

1

1850

Píštěk Jan K Z

Škňouřil Jakub Z

1493

½

-

½

1776

Hrabal Radek Z

Polívka Miroslav Z

1220

0

-

1

1950

Křížek František V Z

Sedláček David Z

1388

0

-

1

1839

Skalka Michal Z

Oujeský Jakub

1324

0

-

1

1780

Vičar Lubomír ZK

Nerud Matouš

0

½

-

½

1512

Horňák Ondřej

Klimus Radek

1123

0

-

1

1724

Galuška Petr

 

Po poměrně dlouhé přestávce, která trvala dlouhých osm měsíců, se nám zase rozbíhá krajský přebor 2 třídy. Oproti minulé sezoně došlo pouze k jedné změně v soutěži, kdy  Rousínovec nahradil tým ze Strážnice, takže je v naší skupině opět 9 týmů. Los nám přidělil, pro začátek, soupeře z Hustopečí. Sestavu jsme měli hotovou již brzo během týdne, takže každý si mohl udělat svou přípravu na soupeře. Cesta na zápas byla převážně poklidná, až na nějakou tu uzavřenou ulici. Dorazili jsme s dobrým časovým předstihem k hrací místnosti, až jsem si myslel, že by jsme tu mohli být i před domácími. Ovšem domácí již byli v hrací místnosti a pak stačil jeden pohled na sestavu soupeře, a přípravy, které si jisto jistě všichni udělali, byly k ničemu. Soupeři nastoupili s hodně oslabenou sestavou, kdy domácím chyběli hned první 3 hráči základní sestavy.

Teď k samotnému zápasu. Většina partií začala pozvolně bez větších taktických bojů. Je taky začátek sezony a je možné, že někteří hráči se potřebují prvně rozehrát. Teda až na pana Křížka, který, jak je tradicí, vyšel ze zahájení se skoro padesáti minutovou ztrátou. Já jsem na první desce rozehrál grunfeldku a získal o něco lepší pozici, ale z mého pohledu horší výměna mě pěkně zavařila. Při pozdější analýze jsem zjistil, že to nebylo až tak špatné. Na ostatních šachovnicích se pozice začaly vyvíjet pozitivně pro náš tým kdy, na poslední, Petr Galuška přehrál svého soupeře. Viz diagram. Posledním tahem:  1……Ve7 si černý zkomplikoval ještě více již tak horší pozici. Bílému stačilo 2.Jg6 Vxe6 3.Jxf8+ Sxf8 4.dxe6 a kvalita + pěšec zaručovala výhru.

galuska-petr-----klimus-radek.png

Diagram: Galuška Petr – Klimus Radek

Michal Skalka zase na páté přešel do věžové koncovky s pěšcem víc. Taky svou výhodu brzo proměnil v celý bod. Snad jediná partie, kde to vypadalo bledě, byla partie Ondry. Asi po dvaceti minutách jsem se došel podívat na jeho šachovnici a jeho pozice byla nepříjemná až tak, že bylo i těžké najít tahy, které by za soupeře nevyhrávaly. Ondra ale zabojoval, a po velkém boji, a pomoci soupeře, se mu podařilo vydolovat remízu. Když jsem potom přidal další výhru já, pak Pišťa, Křížek a Luboš, a druhou remízu přidal Radek zrodil se konečný výsledek  1 - 7 pro nás.

Nikdo tedy neprohrál, a po tak vysoké výhře jsme na skóre první po prvním kole. Volno měla Loko D. V dalším kole vyšlo volno na nás, takže další kolo nás čeká až 19.11. doma s Univerzitou Brno.

                                                              Jan Skalka

 

Náhledy fotografií ze složky 1.kolo

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář